Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за срещу диария
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 30 % ОТСТЪПКА на слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Филтри
  • Аптеки
  • Наличие на коментар
  • Наличие на ранкинг на продукт
  »
  Витамини за апетит

  Витамини за апетит

  Свикнали сме да се оплакваме от повишен апетит и намаляването му ни се струва за добро. Но има ситуации, в които загубата му е симптом и подсказва здравословни усложнения.

  Кога липсата на желание за хранене е проблем?

  Понякога не се чувствате гладни, но апетитът за храна се връща след часове или след няколко дни. Понякога нежеланието се задържа по-дълго, придружено е и с други оплаквания. То се превръща в проблем, ако:

  • продължи по-дълго от седмица - две;
  • появяват се оплаквания като умора и ниска енергия, гадене и повръщане, запек или диария, температура, треска или мускулна слабост и промени в кожата, косата и ноктите;
  • добавя се неволна загуба на тегло.

  Всичко сочи, че нещата не са наред и трябва да бъдете консултирани от лекар.

  Че не огладнявате, може да се дължи на заболяване, на странични ефекти от лекарства, на стрес, депресия, безпокойство, увреждания на щитовидната жлеза и хормонални промени, храносмилателни проблеми и промени във вкуса и/или обонянието, инфекции.

  За да подкрепите апетита си, можете да пробвате с чести, малки хранения, да избягвате пикантни и мазни храни и да отделите време за физическа активност. Пийте достатъчно вода, за да запазите организма си хидратиран.

  Кои витамини увеличават апетита?

  Витамините, минералите и микроелементите за подсилване на желанието за хранене се наричат стимуланти на апетита. Често те са под формата на мултивитамини. На пазара има формули за деца, бебета и възрастни. Добавките за децата най-често се предлагат като сиропи.

  Сред основните добавки, повлияващи проблема, са:

  Цинк

  Ранните симптоми при липсата му са нежелание за хранене, намален вкус и обоняние, ниска енергия и раздразнителност, загуба на коса и т. н. Приемът му в достатъчни количества стимулира апетита, регулира нивата на хормона грелин, който събужда глада ви.

  Омега-3 мазнини

  Те регулират желанието за хранене и подкрепят поддържането на оптимално тегло - както по посока напълняване, така и по посока на отслабване и затова често се препоръчват като част от здравословните програми за управление на теглото.

  Витамин B1 (тиамин)

  Недостигът му води до отслабване на апетита и намаляване на теглото, замъглено мислене, неблагополучия с нервите. Дефицитите му са характерни за хора с храносмилателни проблеми и възрастни.

  Витамин B12 (кобаламин)

  Недостигът му е свързан с влошено желание за хранене, умора и др. Приемът му в продължение на няколко месеца води до повишаване на апетита, но действието му е забележимо, само ако кобаламинът наистина липсва. В противен случай дали ще го приемате или не, няма значение. Това е валидно и за вече изброените добавки.

  Полезни са и другите витамини от група B - B2, B3, B5, B6, биотин (B7), B9, също витамини C и D. Добре е да приемате още желязо, магнезий, някои аминокиселини, ехинацея и т. н.

  Каква е ролята на витамин D за регулация на чувството за глад?

  Витамин D все повече се очертава със специален статут и все по-често се определя като хормон с многопосочно действие. Смята се, че съществува и специална връзка между него и лептина - хормона на ситостта.

  Когато нямате достатъчно витамин D, непрекъснато изпитвате глад, все едно какви количества храна поглъщате. Гладът се дължи на ниските нива на D. Те пречат на ефективността на хормона на ситостта - лептина, който трябва да сигнализира на мозъка, че сте сити. Когато дефицитът се попълни, действията на лептина се възстановяват, мозъкът получава сигнала, че сте сити и гладът изчезва. А усещането за ситост подпомага регулирането на теглото.

  Недостигът му се свързва със загубата на апетит при децата. Приемът му - с правилното храносмилане и възстановяване на охотата за храна.

  Защо да се доверите на аптеки “Витания”?

  Верига аптеки “Витания” има много натрупан опит и много доволни клиенти, които са с нас от години. Нашата онлайн аптека Vitania.bg използва най-доброто от богатата ни практика в обслужването на потребителите. Тя го съчетава с предимствата на интернет търговията, за да ви предложи по-пълно удовлетворение, лесен за работа сайт, професионални персонализирани консултации.

  Осигуряваме ви адекватни цени с чести промоции. Регистрирайте се в бонусната ни програма, която ви предлага поевтиняване на някои продукти с до 90%.

  Няма намерени продукти