Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за срещу диария
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 30 % ОТСТЪПКА на слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Филтри
  • Цена
   Производители
  • Заболявания
  • Аптеки
  • Наличие на коментар
  • Наличие на ранкинг на продукт
  »
  Витамини за бебета

  Витамини за бебета

  Здравето на вашето бебе през първите месеци от живота му е определящо за по-нататъшното му развитие. Бързият растеж поставя сериозни изисквания към храненето и наличните хранителни вещества. Знаете, че е задължително то да приема витамин Д3 от раждането си, ако е на кърма. Но има ли ситуации, в които се налага прием и на други хранителни добавки?

  Кога е необходимо вашето бебе да приема витамини?

  Нормално организмът на бебето е запасен с витамини и минерали до около 6-тия месец. След това, особено ако е кърмено, то има нужда от сериозен приток от тези хранителни вещества. Не случайно това е и периодът, в който започва захранването с твърди храни и най-вече със зеленчуци.

  Определени витамини и минерали лекарите препоръчват от ранна възраст за всички деца. Понякога при проблеми в растежа, отклонения в здравето и често боледуване може да се наложи изписване на имуностимуланти и стимулатори за апетита.

  Всяко ваше наблюдение, което ви притеснява, коментирайте с педиатъра си и не давайте хранителни добавки по свое усмотрение.

  Кои са най-често изписваните витамини през първата годинка?

  От 7-ми до 12-ти месец нарастват нуждите от витамини A, C, Д, E, К, К1 и желязо. Могат да се дават и под формата на мултивитамини. При майки и бебета вегани са необходими добавки с B12, желязо, цинк, калций и омега-3 мастни киселини.

  Най-често изписваните добавки за бебета са:

  • D (D3) - има много роли в развиващия се бурно организъм, но от особена важност е значението му за изграждане на здрави кости и оптимално развитие на костната система. Осигурява профилактика на рахита;
  • A - необходим е за здрава имунна система, за добро зрение и здрава кожа;
  • C - подкрепя общото здраве и развитието на имунитета, помага за по-доброто усвояване на желязото;
  • желязо - минералът благоприятства развитието на мозъка и е от първа необходимост за здрави кръвни клетки. При кърмените и частично кърмени бебета може да се наложи да го давате от 6-тия месец, докато не започнат да си го набавят от храната.

  Какви правила за безопасност трябва да спазвате при прием?

  Давайте само препоръчаните от лекаря ви

  Приемът на хранителни добавки, които не са необходими към момента на бебето ви, може да навреди.

  Внимавайте с дозировката

  Това значи не само да четете етикета за включените съставки и да внимавате с дозировката на капките и сиропите, но и да не давате по две различни формули едновременно, ако не са ви изписани от лекар. Така маслото от черен дроб на треска съдържа витамини A и D, които може би вече давате на капки.

  Четете етикетите

  На първо място търсете срока за годност. После проверявайте дали в състава фигурират глутен и лактоза, синтетични подобрители - особено при доказани непоносимости.

  Съобразете се с начина на хранене на бебето си

  Казаното до тук се отнася за кърмените. Дали да давате витамини и минерали на хранените смесено и с адаптирано мляко? Зависи каква е формулата, която използвате. Ако тя е обогатена с необходимите хранителни вещества и бебчо пие достатъчно от нея, можете да му спестите допълнителните дози. Попитайте лекаря или фармацевта си.

  Не смесвайте витамините и минералите с млякото

  Давайте бебешките мултивитамини преди или след хранене. Калцият в млякото може да попречи на усвояването на желязото.

  Пазете добавките от децата

  Вкусни и пъстри, те се приемат от малките като лакомство. Затова за собствената им безопасност ги дръжте на недостъпно място - особено тези с желязо.

  Всяко бебе се отнася по различен начин към добавките. Някои ги приемат с удоволствие, други отказват да сътрудничат и се борят, при което може да се стигне до задавяне. Избирайте капки, сиропи, спрейове и течни в ампули. Ако се наложи, пробвайте различни марки, докато намерите своята.

  Защо да закупите онлайн на Vitania.bg?

  Когато отглеждате вашето малко бебе, времето не стига дори да се наспите и нахраните добре. Затова, наложи ли ви се да купувате за него консумативи или витамини, поръчайте онлайн на Vitania.bg!

  Така не само ще спестите безценното си време и ще можете да си починете, вместо да обикаляте из квартала, но и ще сте сигурни, че получавате качествени продукти, безопасни за детето ви.

  Сайтът ни е лицензиран за продажба на дребно на лекарства без рецепта, на хранителни добавки, билки, хомеопатия, козметика, лечебни храни, медицински и санитарни изделия.

  Цените са достъпни, промоциите - чести. Екипът на онлайн аптека “Витания” е на ваше разположение.

  Филтри
  Филтри
  • Цена
   Производители
  • Заболявания
  • Аптеки
  • Наличие на коментар
  • Наличие на ранкинг на продукт
  Няма намерени продукти