Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти против изпотяване
  Поръчай сега
 • До 50% ОТСТЪПКА на слънцезащита
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти URIAGE BEBE
  Поръчай сега
 • До 35% ОТСТЪПКА на козметика АVENE
  Поръчай сега
 • Филтри
  • Цена
   Производители
  • Заболявания
  • Аптеки
  • Наличие на коментар
  • Наличие на ранкинг на продукт
  »
  Витамини за диабетици

  Витамини за диабетици

  Когато става дума за хранителни добавки за диабетици, трябва да имате предвид промените в метаболизма на боледуващите. Дори най-добрите витамини, действащи положително на здрави хора, могат да са опасни или недостатъчни за пациентите с диабет.

  Какво представляват витамините за диабетици?

  Това са хранителни вещества, които - макар и в много малки количества - са жизнено необходими за благополучието на болните от диабет. Те имат няколко основни функции:

  • да запазят максимално благополучието на диабетиците и да предотвратят усложнения поради хранителни дефицити;
  • да подкрепят понижаването на нивата на кръвната захар;
  • да намалят инсулиновата резистентност и да върнат чувствителността на рецепторите към хормона.

  При болните от диабет тип 2 нивата на антиоксидантните витамини A, C и E са по-ниски. Обясняват се с нуждата от управление на оксидативния стрес, предизвикван от нарушения метаболизъм на глюкозата. По-ниски са и нивата на тиамин (B1), пиридоксин (B6), биотин, магнезий. Ако дефицитите се компенсират с добавки, се наблюдава известно подобрение на метаболитния контрол.

  Най-приеманото лекарство за диабетици, метформинът, ограничава усвояването на някои хранителни вещества, включително витамините B9 и B12, което налага постоянния им прием.

  Проблемът при приема на добавки от диабетици е, че от една страна всеки недостиг предизвиква усложнения, а от друга, приемът им в повече се оказва не по-малко вреден и често води до нежелани взаимодействия с други лекарства. Казаното се отнася и до минералите, микроелементите, биоактивните фитохимикали и билковите екстракти.

  Пример за това е хромът - дефицитът му може да предизвика високи нива на кръвната захар у диабетиците и попълването му ще ги нормализира. Но този дефицит е рядък, а ако имате проблемни бъбреци, въобще не посягайте към него. Не бива да приемате нищо, което не сте обсъдили предварително с лекаря си.

  Сред най-използваните хранителни добавки са:

  Витамин B12

  Обичайно при приемане на метформин диабетиците имат по-ниски нива на витамин B12. Ако и вие сте на метформин, може би ще се наложи да го приемате допълнително. Понякога B12 се препоръчва при дългогодишен и усложнен диабет. Попитайте лекаря си.

  Витамин D

  Установена е връзка между високите му нива в кръвта при децата и по-малкия риск за диабет 1. Той има превантивна роля и за диабет 2. Ако сте диабетик и имате дефицит на витамин D, допълнителният му прием определено ще ви помогне, ще намали и вероятността от сърдечносъдови усложнения.

  Алфа-липоева киселина

  Тя намалява болката от диабетна невропатия. Подобрява симптомите - болка, парене, сърбеж, изтръпване на ръцете и краката от увреждане на нервите - в краткосрочен план. Твърди се, че помага за подобряване на инсулиновата чувствителност.

  Смята се, че за управление на кръвната захар помагат още канела, зелен чай, женшен, черница, пробиотици и растителни съединения като ресвератрол и берберин.

  Колко време можете да ги приемате?

  Принципно, хранителните добавки - витамини и минерали - в повечето случаи имат нужда от време, за да започнат да действат. Но това правило не важи за диабетиците. Ако вие или ваш близък страдате от тази болест, запомнете, че единственото валидно правило за вас е предписанието на вашия лекуващ лекар.

  Той ще прецени след съответните тестове имате ли нужда и от какви добавки. Пак той ще определи колко време е нужно да ги приемате, така че да постигнете максимално благоприятен резултат без усложнения от свръхдозиране.

  Кои са предимствата на комбинираните продукти?

  Те съчетават по оптимален начин съставките, необходими за добрия контрол на диабета. Съобразени са с най-често срещаните хранителни дефицити, типични за диабетиците. Постигат по-висока ефикасност от монопродуктите, осигурявайки синергична подкрепа между отделните вещества.

  По-лесни са за прием - с една таблетка, капсула, саше изпивате всичко нужно. По-малко са помощните вещества, които в противен случай ще са толкова пъти повече, колкото отделни добавки бихте взели.

  Едни от най-добрите витамини и мултивитамини у нас са с марките “Допелхерц” и “Фавио”. Разбира се, както много пъти вече подчертахме - вземете вашия комбиниран продукт след като говорите с лекаря си! И запомнете - те не заместват нито пълноценното балансирано хранене, нито редовният прием на изписаните медикаменти.

  Защо да закупите онлайн на Vitania.bg?

  Защото ще го направите бързо, лесно, комфортно и сигурно! Това е най-краткият отговор на този въпрос.

  Можем да го допълним с това, че винаги сме готови да ви помогнем с избора на точния продукт от обширната ни листа. Както и с богатия ни фармацевтичен и търговски опит, трупан години наред от верига аптеки “Витания”. И с достъпните разумни цени на хранителните добавки, медикаментите, хомеопатичните продукти.

  Обадете ни се и ни кажете какво ви е нужно!

  Филтри
  Филтри
  • Цена
   Производители
  • Заболявания
  • Аптеки
  • Наличие на коментар
  • Наличие на ранкинг на продукт
  Няма намерени продукти