Сайтът използва бисквитки.

 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 30 % ОТСТЪПКА на слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Филтри
  • Цена
   Производители
  • Тип
  • Заболявания
  • Аптеки
  • Наличие на коментар
  • Наличие на ранкинг на продукт
  »
  Витамини за нервна система

  Витамини за нервна система

  Недостигът на витамини, минерали, микроелементи и други биоактивни вещества повлиява зле здравето и благополучието на организма. Той разстройва повече или по-малко работата на всички тъкани, органи и системи. Сред тези, които реагират най-остро, е нервната система.

  Дефицитът на кои витамини се отразява на нервната система?

  Витамин D

  Ниските му нива крият повишен риск от множествена склероза. Свързват се с увеличаване на автоимунитета и податливостта на инфекции. Наблюдават се при влошена когнитивни способности и повишен риск за развитие на деменция, депресия и тревожни разстройства.

  Витамин E

  Недостигът на един от основните антиоксиданти отваря път за увреждане на нервите и загуба на рефлекси в краката. Атаксията с дефицит на витамин E е дегенеративно заболяване на централната нервна система. То уврежда ходенето, говоренето, фините двигателни умения.

  Магнезий

  Дефицитът му води до безпокойство, главоболие, безсъние, мускулни спазми. Приемът му подкрепя енергийната регулация на клетките и активира ензимните реакции, води до укрепване на нервната проводимост. Ниските му нива променят нивата на калция в клетките и повишават възбудимостта на невроните и мускулите.

  Йод

  Опосредствано през хормоните на щитовидната жлеза или пряко дефицитът му води до тежки когнитивни увреждания (кретенизъм, деменции), епилепсия и депресия, нарушение на фините двигателни умения, на абстрактното мислене и т. н.

  Дефицитът на много хранителни вещества може да повлияе зле на развитието, функциите и състоянието на нервната система. Сред тях са витамин C, калий, калций, мед, цинк, желязо, селен, манган. Препоръчват се добавки с омега-3 мастни киселини, алфа-липоева киселина, полифеноли, глутамин и глутатион, N-ацетил цистеин и др.

  Как ѝ влияят витамините от група B?

  Групата се състои от осем водоразтворими вещества: тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пантотенова киселина (B5), пиридоксин (B6), биотин (B7), фолат (B9) и кобаламин (B12). Играят решаваща роля като коензими в различните системи на организма, тясно свързани са функционално и се допълват взаимно. Намесват се в клетъчните енергийни процеси, имат антиоксидантни и невропротективни ефекти, както и роля в синтеза на миелин и невротрансмитери.

  От особено значение са тиамин (B1), пиридоксин ​​(B6) и B12 (кобаламин). Наричат се още невротропни, което подчертава значението им за централната и периферна нервна система. Дефицитът на един или повече от тях е сред рисковите фактори за много неврологични заболявания и когнитивен спад. Те могат да подобрят определени неврологични състояния дори без да са дефицитни и действат в биохимична синергия при възстановяването и стимулирането на различните пътища в нервната система.

  Липсата специално на витамин B12 (кобаламин) води до когнитивни нарушения и увреждания на гръбначния мозък и периферната нервна система, локализирана в краката. Те затрудняват ходенето, водят до слабост, изтръпване и лоша координация.

  Особено фатален е дефицитът на фолиева киселина при бременност - предизвиква неправилно развитие на невралната тръба и причинява малформации на гръбначния стълб. При възрастни липсата ѝ води до когнитивни промени, изтръпване, слабост.

  Кои са предимствата на комбинираните продукти?

  • Някои витамини, минерали и фитонутриенти работят по-добре, когато се консумират заедно. Те взаимно подобряват усвояването и действието си, осигуряват по-добри резултати, отколкото всяка добавка сама за себе си;
  • увреждането на нервите обикновено се причинява от няколко фактора едновременно. Затова комбинация от подходящите съставки се справя по-ефективно с него;
  • по-удобни са за прием и намаляват многократно трудностите при гълтане на таблетки, използват се минимум помощни вещества. По-евтини са, сравнено с купуването поотделно на няколко различни добавки.

  Попитайте лекаря си за подходящите мултивитамини при преумора и стрес, при продължително нервно напрежение, тревожност и раздразнителност.

  Защо да закупите онлайн на Vitania.bg?

  Онлайн аптека “Витания” ви предлага всички удобства и предимства на интернет пазаруването с добавка на сигурността и надеждността на лиценза за търговия на дребно с лекарства без рецепта, хранителни добавки, билки и др.

  Предоставената предварителната информация и персоналната консултация, когато избирате витамини за здрава нервна система, е от особена важност, защото става дума за здравето ви и качеството ви на живот - вашето и на близките ви.

  Разумните цени и честите промоции подобряват достъпността на продуктите и щадят бюджета ви. Очакваме ви, свържете се с нас!

  Филтри
  Филтри
  • Цена
   Производители
  • Тип
  • Заболявания
  • Аптеки
  • Наличие на коментар
  • Наличие на ранкинг на продукт
  Няма намерени продукти