Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу алергия
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика REVALID
  Поръчай сега
 • 15 % ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • Филтри
  • Производители
  • Заболявания
  • Аптеки
  • Наличие на коментар
  • Наличие на ранкинг на продукт
  »
  Витамини за регулиране на хормоните

  Витамини за регулиране на хормоните

  Хормоналният дисбаланс е последица от свръхпроизводството или недостига на един или друг хормон. Той се определя както от вида му, така и от величината на неговия дефицит или излишък.

  При някои видове дори съвсем лекото отклонение причинява големи промени в състоянието и функцията на организма, изискващи лечение. При други здравето като цяло се запазва, но се променя качеството на живот. Едни дисбаланси преминават бързо, а други са хронични. При едни регулирането може да се случи с витамини, при други се изисква доживотно лечение.

  Кои са симптомите и последиците на хормоналния дисбаланс?

  Симптомите му често се срещат и при други медицински състояния. Все пак, най-типичните му признаци са:

  • промени в сърдечния ритъм - забавяне или ускоряване;
  • качване или сваляне на тегло без целенасочени действия;
  • некачествен сън, умора, депресия и тревожност;
  • запек и/или диария;
  • загрубяла суха коса и кожа или напротив - изтъняла, топла и влажна;
  • честа жажда и уриниране и т. н.

  Последиците на настъпилия хормонален дисбаланс понякога са сериозни системни заболявания:

  Диабет

  Едно от най-масовите ендокринни заболявания се дължи на недостатъчно или липсващо производство на инсулин от панкреаса, както и на неправилното му използване от тялото. Диабетът е хронично заболяване с необходимост от доживотно лечение, целящо регулиране на инсулина и оптималното му използване.

  Хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

  Заболяванията на щитовидната жлеза, причинени съответно от хипер- или хипофункция (високи или ниски нива на синтезираните от нея хормони), причиняват множество нежелани последици и изискват лечение за регулирането им - също обикновено до живот.

  Нередовен месечен цикъл и безплодие

  В менструалните цикли участват няколко полови хормона. Отклоненията при всеки един от тях може да предизвикат аномалии в протичането на цикъла. Нарушеният им баланс предизвиква още косопад или прекомерно окосмяване, горещи вълни, вагинална сухота, загуба на интерес към секса при дамите и господата, еректилна дисфункция и т. н. И при мъжете, и при жените тези отклонения са отговорни за безплодието.

  Дисбалансът им е в основата на акнето през пубертета и менопаузата, както и в основата на затлъстяването или рязкото отслабване в много случаи.

  Как да балансирате хормоните си чрез витамини и добавки?

  Регулирането на дисбалансите има различни механизми. Можете да приемате хормони на хапчета при недостига им (хормонозаместителна терапия). Разработени са таблетки, които стимулират отделянето им при нужда или потискат синтеза им при свръхпроизводство, за да се постигне нормализиране на нивата.

  Изследвания показват, че регулирането е възможно чрез хранителни добавки с растителни екстракти и извлеци от билки, които съдържат хормоноподобни вещества. Такива билки са вечерната иглика, соята, червената детелина и др. Пример за успешна хранителна добавка на растителна основа е “Фемовита”.

  Използват се също витамини, минерали и други биоактивни вещества.

  Какви продукти ще откриете в раздела?

  На Vitania.bg ви осигуряваме витамини за регулиране на отклоненията с ефикасни биоактивни съставки. Когато избирате, следете продуктите да съдържат:

  Витамин D - като хормонален прекурсор контролира отделянето и активността на различни хормони - включително на естроген и прогестерон. Участва в регулирането на инсулина и управлението на заболяванията на щитовидната жлеза.

  Витамин C се включва в регулирането и съхранението на кортизола, адреналина, тестостерона и други.

  Дефицитът на витамин B12 влошава разграждането на излишните хормонални субстанции, влошава и работата на щитовидната жлеза. За нейното здраве са важни йодът и селенът, а магнезият е нужен за регулирането на произвежданите от нея T3 (трийодтиронин) и T4 (тироксин). Витамин B6 облекчава предменструалния синдром, а недостигът му е свързан с дисбаланс на естрогена и прогестерона.

  Цинкът е обвързан с баланса на хормоните на щитовидната жлеза, кортизола, женските полови хормони, подкрепя производството на редица други.

  Омега-3 мастните киселини влияят върху производството на различни хормони и подобряват чувствителността на рецепторите, чрез които действат те.

  Жизнените колонии на добрите чревни бактерии също в крайна сметка подкрепят хормоналния баланс, като оптимизират метаболизма на естрогена, прогестерона и тестостерона, кортизола и инсулина и т. н.

  Защо да се доверите на Vitania.bg?

  Vitania.bg е онлайн аптека от аптечна верига “Витания”. Тя е напълно легитимна и е лицензирана за продажба на лекарства на дребно без рецепта, на витамини и други хранителни добавки, билкови формули, хомеопатия, козметика.

  Продуктите, които поръчвате на сайта, са преминали през предварителен задълбочен подбор, за да гарантираме ефикасността и безопасността им, качеството им.

  Поръчайте витамини за регулиране на хормоните на добри цени, възползвайте се от честите ни промоции и от готовността ни да ви консултираме при всеки повод.

  Няма намерени продукти