Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу алергия
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика REVALID
  Поръчай сега
 • 15 % ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • »
  Витамини за щитовидната жлеза

  Витамини за щитовидната жлеза

  Щитовидната жлеза (glandula thyroidea) и отделяните от нея хормони имат важна роля в ендокринната система и хормоналния баланс на организма. Някои хранителни дефицити провокират смущения в работата ѝ и приемът на определени витамини и минерали допринася за благополучието ѝ, укрепва здравето и функциите ѝ.

  Кои витамини са полезни за щитовидната жлеза?

  Сред най-важните за работата ѝ и синтеза на хормоните ѝ са няколко минерала:

  • йод - основното вещество, необходимо за здравето и функционалността ѝ, включва се във формулата на трийодтиронина (T3) и на тироксина (T4);
  • цинк - осигурява адекватни нива на T4 и T3 и оптимална скорост на метаболизма им в покой;
  • селен - необходим за функцията и метаболизма на тиреоидните хормони, осигурява антиоксидантна защита;
  • желязо - подкрепя производството на T4 (тироксин) и превръщането му в T3 (трийодтиронин).

  За оптималната функция на щитовидната жлеза са безусловно необходими витамините A, B12 (и B комплекс), D, E. Те се противопоставят на някои автоимунни процеси и липсата им води до влошаване на здравето ѝ.

  От полза са и други добавки като аминокиселината L-тирозин, магнезият, пробиотиците, омега-3 мастните киселини, адаптогените като куркума и ашваганда и т. н. Пример за хранителна добавка, която обединява някои от най-важните вещества е “Тирохелп” (Thyrohelp).

  Как витамините биха повлияли на проблемите с щитовидната жлеза?

  Добре подбрани, те подкрепят лечебното действие на назначените от лекуващия ви специалист медикаменти:

  Витамин A

  Той пречи на уголемяването на щитовидната жлеза, познато като “гуша”. Недостигът му увеличава риска за развитие на автоимунния тиреоидит на Хашимото. Регулира нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH), известен още като тиреотропин.

  Витамин B12 и B комплекс

  Дефицитът им е често срещан при заболяванията на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм, причинен от болестта на Хашимото и хипертиреоидизъм, свързан с болестта на Грейвс (базедова болест). Симптомите на този дефицит до голяма степен се припокриват със симптомите на самите заболявания - резки колебания в теглото, косопад, суха кожа, умора, лоша памет, когнитивни проблеми и т. н. Хранителните добавки с група B насърчават възстановяване на здравето и функциите на щитовидната жлеза.

  Витамин D

  Недостигът му се обвързва както с хипотиреоидизъм (болест на Хашимото), така и с хипертиреоидизъм (болест на Грейвс). Смята се, че приемът му облекчава и някои симптоми като болки в ставите и мускулите. Включва се в регулирането на тироид-стимулиращия хормон (TSH), известен още като тиреотропин.

  Витамин E

  Липсата му се открива при страдащи от пропускливи черва, които пък предшестват автоимунни болести като тиреоидитът на Хашимото. Допълнителният му прием възстановява цялостното благосъстояние на пациентите. Освен това алфа-токоферолът в съчетание със селена и йода осигурява оптимални антиоксидантни ефекти за организма. Той смекчава и йод-индуцираната тиреоидна токсичност.

  Какво е важно да знаете, преди да започнете да ги приемате?

  Границата между ползата и вредата от витамините и минералите е много тънка. При определени състояния и дозировки те са безусловно необходими. Но в други лесно започват да вредят. Взаимодействат с лекарствата за лечение на щитовидната жлеза и нарушават очакваното им действие. Могат да изострят съществуващите проблеми или да доведат до нови.

  Затова е задължително да се консултирате с ендокринолог или с лекуващия си лекар, преди да предприемете каквото и да било. При необходимост можете да си направите изследвания, които ще покажат най-точно имате ли или нямате нужда от прием на определени добавки.

  Особено внимателно се отнасяйте, когато става дума за деца и не си позволявайте да им давате продукти за възрастни.

  Защо да се доверите на аптеки “Витания”?

  Хранителните добавки за щитовидната жлеза са със силата и значението на лекарства. Те могат да ви помогнат, но могат и да ви навредят. Купувайки ги от аптеки “Витания”, вие се доверявате на мотивирани и отговорни фармацевти, които добре познават както свойствата им, така и взаимодействията им с други продукти - медикаменти, билки, мултивитамини. От тях ще получите както индивидуална консултация, така и помощ за най-адекватния избор на добавки.

  Когато предпочитате бързината, удобството и по-изгодните цени на онлайн пазаруването, поръчайте на Vitania.bg!

  Няма намерени продукти