Сайтът използва бисквитки.

Филтри
 • Цена
  Производители
 • Аптеки
 • Наличие на коментар
 • Наличие на ранкинг на продукт
» »
Апарати за кръвно налягане

Апарати за кръвно налягане

Измерването на кръвното налягане у дома е част от контрола на хипертонията. То дава по-точна представа за реалните стойности и за колебанията им, отколкото редките измервания при лекаря. Осигурява надеждна база за анализ доколко добре се повлиява състоянието ви от избраното лечение. 

Какъв модел апарат за кръвно налягане да изберете? 

На пазара има много продукти с различни опции, които се разделят на няколко основни типа. Първите са механични. При тях напомпването е ръчно, отчитането става със слушалка и манометър. Мерят точно, но за правилното отчитане се изисква специална подготовка. От този тип са професионалните модели за лекарите и медицинските работници. 

За домашна употреба предпочитани са електронните. При полуавтоматичните напомпването е ръчно, но отчитането е автоматично, с изписване на стойностите върху дисплей. При автоматичните и напомпването, и отчитането са автоматизирани. Според мястото на измерване могат да са за ръката над свивката на лакътя; да се поставят на китката или на пръста. 

Как да разберете какъв апарат ви е нужен за домашно проследяване на кръвното  налягане? 

Спрете се на този, който най-лесно ще използвате. Ако до този момент не сте работили със слушалка, не правете експерименти! По-добре вземете електронен - автоматичен или полуавтоматичен, като тези на Sendo и Omron. Разликата в цената не е голяма. 

Най-точно мерят уредите с маншет за ръката над лакътя. Тези за китката и пръста са по-несигурни - особено за хора над 50-те, но в определени случаи може да са по-доброто решение. Що се отнася до смартфоните и смарт гривните с приложения за следене на кръвното налягане, поне към момента лекарите не смятат, че могат да им се доверят. 

Препоръчително е да мери кръвно налягане, пулс и аритмия. Нека вашият апарат има памет, за да не ви се налага да помните или записвате. Ако ще го използват повече хора, добро решение е да вземете модел с възможност за повече акаунти (отделно запаметяване на измерванията на всеки). Не плащайте за опции, които не са ви нужни - сигнализации, изпращане на данните на сайт или в облак. 

Големината на маншета е важна. Като го поставите на ръката си, е нужно той да приляга добре и да позволява подпъхването на върховете на два пръста. Ако маншетът е голям или малък, измерването ще е неточно. При много пълни хора, за които няма достатъчно голям маншет, решение е апаратът за китка. 

Лабораторното валидиране е гаранция за точност. Но то не е веднъж завинаги направено. След година-две работа е добре да калибрирате (сверявате) уреда. 

Как правилно да измерваме кръвното налягане? 

За правилното измерване не е достатъчно апаратът да е качествен и сигурен. Трябва да следвате няколко прости правила: 

 • мерете кръвното си налягане, когато сте спокойни - 20-30 минути след физическо натоварване, след последната цигара и кафе, с празен пикочен мехур и поне след 5-10 минутна почивка; 

 • седнете изправени на твърд стол с права облегалка. Стъпете хубаво на пода. Краката не бива да са кръстосани. Не говорете, не се занимавайте с нищо друго; 

 • ръката трябва да е върху сигурна опора, а маншетът (независимо дали е над лакътя, или на китката) да е на нивото на сърцето. Той трябва да ви е по мярка и да е поставен добре на гола кожа. Не запретвайте ръкава, защото - ако пристяга ръката - измерването няма да е коректно. При нужда идете с апарата при лекаря или фармацевта си, за да ви покажат как се прави. 

 • Мерете по едно и също време - да речем сутрин и вечер - на една и съща ръка поне една седмица. 

 • Правете 2-3 измервания през минута-две. Уточнете с лекаря си, дали да записвате всяко измерване или усреднена стойност. 

Защо да се доверите на онлайн аптека “Витания”? 

На Vitania.bg ви предлагаме прецизните апарати за кръвно налягане на “Сендо” и  “Омрон” - марките, които формират стандартите в производството на тази техника. В подборката ни са включени внимателно селектирани продукти и на други известни производители. Дълготрайните партньорски отношения с доставчиците ни позволяват да продаваме на добри цени.

Ако не сте сигурни какъв апарат да изберете за себе си, попитайте лекаря си или ни потърсете за консултация. 

Филтри
Филтри
 • Цена
  Производители
 • Аптеки
 • Наличие на коментар
 • Наличие на ранкинг на продукт
Няма намерени продукти