Сайтът използва бисквитки.
Чаят е на второ място по консумация в света след чистата вода. Той е приятен за пиене, богат е на биоактивни вещества, които подобряват здравето и благосъстоянието ни. Посягаме към него за удоволствие, за ободряване или пък за успокояване, при настинка и при някои специфични състояния.
Неизброимото разнообразие от чайове реално се разпределя в две големи категории:
Ако трябва да сме езиково коректни, чай в същинския смисъл на думата е само напитката, приготвена от обработените по различен начин листа на храста Camellia sinensis, който вирее в Китай, Япония, Индия, Цейлон и др. За тях е характерно високото ниво на антиоксиданти от групата на флавоноидите. Съдържат катехини, танини, кофеин и др.
Антиоксидантната им активност оказва множество ползи - от ободряване и стимулиране на мозъчната дейност до предпазване от болести, свързани с психическа деградация и деменции; от защита на артериите от плаки и стесняване на светлия им отвор до потискане на растежа на туморните клетки.
Различните методи, по които се обработват листата, дават различни продукти. Разликата идва основно от степента на ферментация. Колкото по-тъмен е чаят, толкова по-интензивна и продължителна е била тя. Колкото по-светъл е, толкова по-голяма е концентрацията на антиоксиданти. Основните видове са черен, оолонг, пуер, зелен, бял.
С различни добавки към тези чайове се получават изключително популярни варианти, като жасминов, ърл грей (с добавка на бергамот) и др.
Наричат се още тизани. Приготвят се чрез запарване или варене от сушени плодове, цветя, подправки, билки. Не съдържат кофеин. Повечето от тях са изключително приятни и са любима напитка на мнозина. Биоактивните им съставки са различни като видове, свойства, концентрации и съотношения в зависимост от използваното растение. Те определят вкуса, аромата и въздействието, което има чаят върху човешкия организъм.
Сред най-популярните са чайовете от лайка, мента, джинджифил, хибискус, ехинацея, ройбос, мате, маточина, шипки, градински чай и т. н.
Чайовете са с ниска концентрация на активни съставки, сравнено с лекарствата и хранителните добавки. Безвредни са, ако не прекалявате с количествата и нямате алергия към растението, от което са направени. За някои продукти със специализирано действие се посъветвайте с лекаря си, преди да започнете да ги приемате.
Полезните свойства на ароматната напитка в чашата ви зависят изцяло от биоактивните вещества в състава ѝ. Често един чай въздейства на различни проблеми или пък няколко повлияват едно и също състояние. Те са:
Някои билкови чайове се прилагат с точно определени цели - при простуди, за отхрачване и облекчаване на кашлица, за детоксикация и отслабване, при проблемни бъбреци и понижаване на кръвната захар. Те са много ефикасни като слабителни средства, за разхлабване. Чай от мечо грозде и от червена боровинка помага при цистит. От хибискус (каркаде) понижава високото кръвно налягане.
Предлагаме ви богата гама чайове с различно предназначение. Те са ясно формулирани, но ако все пак ви е нужна допълнителна информация, с удоволствие ще коментираме с вас качествата и свойствата им. Цените им са ниски, а качеството - проверено.
На Vitania.bg ще се ориентирате лесно, дори никога досега да не сте пазарували онлайн. Поръчайте избраните продукти и ще ги получите в посочено от вас време на удобен за вас адрес.