Сайтът използва бисквитки.

Витамини и минерали

Предложенията за покупка на витамини и минерали под формата на хранителни добавки ни заливат отвсякъде. Рекламите ни внушават, че те са панацея и без тях просто няма как да живеем добре. Така ли е? Кои са важните въпроси, на които трябва да си отговорим, преди приема им?

Защо са ни необходими витамини и минерали?

Те са присъща част от веществата, участващи в метаболизма на човека. Намесват се в работата на имунната система и производството на енергия, правят ни устойчиви на инфекции и болести. Подкрепят възпроизводството и растежа, зрението. Поддържат кожата здрава и т. н.

За разлика от макронутриентите (протеини, мазнини и въглехидрати) се наричат микронутриенти, което указва, че са необходими в минимални количества. Но липсата им нарушава сериозно функционалността и здравето на организма, което пък се проявява чрез различни симптоми. Тялото не ги произвежда, необходимо е да се внасят отвън с храната.

В някои случаи при формирани явни дефицити се налага допълнителен прием на витамини и минерали под формата на хранителни добавки за възстановяване на здравословния баланс.

Те се предлагат в изключително широка палитра. Често една единствена добавена активна съставка променя тотално насочеността на формулата, а друга разширява значително зоната ѝ на въздействие.

Така витамини C и E работят за укрепването на имунната система, но и за красотата ви. B комплекс е сред първите избори на лекарства за проблеми с периферната нервна система.

Нужно ли е да направим предварителни изследвания?

Както дефицитите, така и излишъкът водят до нежелани последици. Затова е добре, преди да започнете да ги приемате, да поискате от лекаря си изследвания за наличните им количества в тялото. Те ще покажат основните нива на минерали, витамини, електролити и прочие в тялото ви. На базата на тези резултати ще разберете имате ли нужда от допълнителни количества микронутриенти и от кои точно видове.

Много чест е недостигът на витамини Д3, Б12, C. От минералите най-чести са дефицитите на магнезий и калций, както и на микроелементите желязо, цинк, йод.

Как се приемат?

Всяка от хранителните добавки има своите особености, които трябва да се отчитат при приемането им. Така мастноразтворимите витамини (A, Д, E, K) е добре да се приемат с храна, която съдържа мазнини. Водоразтворимите се изхвърлят всеки ден с урината. Някои от минералите блокират усвояването на други минерали и хранителни вещества.

Много е важно те да са правилно дозирани и насочени точно към потребностите ви. Според предназначението си се произвеждат:

  • хранителни добавки за деца - най-често като мултивитамини, осигуряващи бързия растеж и развитие на детския организъм;
  • за възрастни - комбинирани формули за мъже и жени, отчитащи спецификите по пол, възраст, натоварване;
  • за бременни - под формата на комплекси, покриващи нуждите на формиращия се плод и здравето на бъдещата майка;
  • за хора над 50 г. - съобразени с възрастовите промени, които настъпват в този период, и които повишават риска от редица хронични заболявания. Сред най-търсените в групата са тези с марка Alive.

Доста от формулите са насочени специално към подкрепа на здравето и красотата на кожата, на косата и ноктите.

Ако не са ви изписани от лекар, следвайте точно инструкциите на производителя за дозировка и честота на приема или попитайте доверения си фармацевт.

Защо да се доверите на аптеки “Витания”?

Хранителните добавки с витамини и минерали се предлагат навсякъде - дори в хранителните магазини. Но не бива да забравяте, че те не са безвредни. Всяка неяснота в произхода и съдържанието на продукта може да доведе до сериозни нежелани последици.

Vitania.bg е лицензирана онлайн аптека за продажба на дребно на хранителни добавки и билкови продукти. Всяка формула, която ви предлагаме, е с гарантиран произход, качество и ефикасност. Можете да разчитате на нас за успешен и точен избор на най-добрите за вас изделия в най-подходящата форма - таблетки, капсули, капки или ампули.

Поръчайте нужните ви витамини и минерали на добри цени от Vitania.bg!