Сайтът използва бисквитки.

  • До 35% ОТСТЪПКА на шампоани против косопад
    Поръчай сега
  • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
    Поръчай сега
  • До 25% ОТСТЪПКА на козметика REVALID
    Поръчай сега
  • 25% ОТСТЪПКА на продукти LECOVITA
    Поръчай сега
  • Специални предложения

    Абонирай ме

    Защо Витания?

    Информация за защита на личните данни – политика за поверителност

    Информация за защита на личните данни – политика за поверителност 

    Във „Витания Ви Ар” ЕООД се отнасяме много сериозно към отговорността си за защитата на личните данни на клиентите си. Ние искаме да знаете как и за какво използваме информацията за вас и че го правим, спазвайки изискванията на Общия регламент на Европейския съюз за защитата на данните 2016/679 (GDPR) и нормите на българското законодателство. 

    Следвайки едно от основните изисквания на Регламент 2016/679 за прозрачност при администрирането на лични данни, с този документ, посветен на защитата на личната ви информация, ние ви уведомяваме за начина на събирането, обработването, използването и защитата ѝ, когато вие се възползвате от нашия уеб сайт, пазарувате или търсите полезно четиво в него. 

    Съобщаваме ви също, че периодично ще променяме и актуализираме своята Политика за поверителност – според измененията на нормативните изисквания и/или измененията в начините, по които обработваме вашите лични данни, а промените ще бъдат отразявани в този документ. Затова ви препоръчваме да го препрочитате от време на време. 

    Кои сме ние и как можете да се свържете с нас 

    Дружеството, което съхранява и защитава вашите лични данни, събирани и обработвани на сайта на аптеки „Витания“ е „Витания Ви Ар” ЕООД, регистрирано в Търговския регистър под ЕИК 201547743, със седалище и адрес на управление: гр. София, ж. к. "Гевгелийски", ул. „Сехово,“ бл. 11, вх. 1, ап. 56. То притежава Разрешение №AП037/01.12.2011 по смисъла на чл. 228, ал. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптеката, оперирана от търговеца. Осъществява дейността си съгласно изискванията на българското законодателство и действа в качеството на администратор на лични данни по смисъла на Регламент 2016/679 на ЕС и ЗЗЛД. (По-долу дружеството за краткост ще бъде наричано „ние“).

    Вие сте в правото си да поискате допълнителна информация или да изразите мнението си по повод обработването на вашите лични данни. При нужда се свържете с длъжностното лице на администратора на личните ви данни на и-мейл: office@vitania.bg. 

    Кои категории лични данни обработваме и как ги събираме 

    Вие сте единственият източник на данните, които събираме и обработваме за вас. Получаваме ги, когато: 

    • създавате свой профил: https://vitania.bg/ – посочвате и-мейл адрес и трите си имена; 
    • добавяте допълнителни данни за себе си в своя акаунт – потребителско име, дата на раждане, пол, професия, образование и т. н. 
    • правите поръчка – избраните продукти, трите имена, адрес за доставка, телефонен номер, начин наплащане, дати върху банковите карти, данни за фактуриране и др. 

    На сайта на аптеки „Витания“ можете да се регистрирате през профила си във Facebook. В този случай ще бъдете пренасочени към Facebook Admin. На тази страница ще получите съобщение, че личните ви данни, събирани от платформата, ще бъдат прехвърлени към https://vitania.bg/. Повече за политиката на поверителност на Facebook можете да научите на https://www.facebook.com/about/privacy

    Възможно е да събираме и обработваме информация за поведението ви при използване на уеб сайта на аптеки „Витания“. Правим го, за да постигнем по-високо ниво на индивидуализиране на вашите преживявания и да ви предложим интересни за вас оферти. Повече за това ще научите в параграфа за обработването на данни по-долу. 

    Друг начин за събиране и съхраняване на информация за вас е използването на технологията, позната като „бисквитки“ (cookies) и/или други подобни в съответствие с Политиката за бисквитките. 

    Ние не събираме и не обработваме по никакъв начин чувствителни данни, класифицирани от Общия регламент за защита на данните в специални категории. Също не събираме, не обработваме и не съхраняваме данни за непълнолетни под 16 годишна възраст. 

    Защо и на какво правно основание се обработват данните 

    Целите, за които използваме личните ви данни са: 

    1. Осигуряване на услуги от страна на vitania.bg

    Тук се включват дейности като: 

    • създаване и управление на профили; 
    • обработване и изпълнение на поръчките – приемане, потвърждаване, фактуриране и изпращане; 
    • работа по анулиране на поръчките и други възможни проблеми; 
    • връщане на продукти и възстановяване на платените средства съобразно нормативите; 
    • помощ при поръчване, коментари и консултации относно поръчките и продуктите и т. н.

    В този смисъл обработването и съхраняването на данните ви е нужно заради сключването и изпълнението на договора между нас и вас. Прави се също в съответствие с изискванията на данъчните и счетоводни закони. 

    2. Развитие и усъвършенстване на услугите ни

    Нашата основна задача е подобряването на услугите ни от една страна и подобряване на индивидуалните ви преживявания при използване на уеб сайта и онлайн пазаруването – от друга. За изпълнението ѝ разчитаме на конкретна информация за поведението ви на сайта и при пазаруване, търсим обратна информация за удовлетворението ви след изпълнението на поръчката, провеждаме сами или чрез партньори проучвания и изследвания на пазара. 

    Основанието за поведението ни са нашите законни интереси при осъществяване на стопанска дейност и при това винаги с отчитане на вашите основни права и свободи. 

    3. Маркетингова дейност 

    Стараем се постоянно да ви осведомяваме за най-добрите ни оферти и предложения относно продуктите, които ви интересуват. Затова можем да комуникираме с вас посредством различни видове съобщения и канали – e-mail, SMS, mobile push, webpush и др., като ви изпращаме обща и тематична информация относно: 

    • продукти, сходни със закупуваните от вас, както и допълващи ги; 
    • продукти, които сте добавили в „Моята количка“ или в „Любими“, или пък сте разглеждали; 
    • предложения за текущи промоции и оферти; 
    • пазарни проучвания и анкети за мненията на нашите клиенти; 
    • персонализирани препоръки на страниците на уеб сайта и т. н. 

    За да персонализираме информацията, която ви предоставяме, ние обработваме конкретни данни за поведението ви – какви продукти купувате, добавяте в списъка с любими, разглеждате – и създаваме профил. Можете да сте сигурни, че обработката се случва при пълно зачитане на правата и свободите ви и решенията, които взимаме на нейна база, не ви засягат съществено по никакъв начин и не предизвикват никакви правни следствия за вас. 

    Обикновено искаме предварителното ви съгласие за изпращане на маркетингови съобщения. Дори когато сте се съгласили, винаги можете да откажете съгласието си по няколко начина, като: 

    • промените настройките в своя профил; 
    • кликнете върху връзката „Отпиши се“ в мейлите, които ви изпращаме; 
    • свържете се с нас на office@vitania.bg

    Маркетинговите ни дейности се основават на законния ни интерес да развиваме и представяме търговската си дейност. Винаги обаче, когато използваме за тях вашите данни, ние действаме така, че основните ви права и свободи да бъдат гарантирани и ненакърнени. Въпреки това по всяко време можете да поискате прекратяване на обработката на личните си данни за маркетингови дейности по вече посочените начини и ние ще се съобразим с желанието ви. 

    4. Защита на законните ни интереси

    Съществуват ситуации, в които се налага да използваме или споделим информация с трети страни с цел защита на нашите права и на търговската си дейност. В тях се включват: 

    • защита на нашия уеб сайт и сигурността на потребители ни от кибер атаки; 
    • откриване и предотвратяване на опити за измама, предаване на информация на компетентни държавни органи при необходимост; 
    • мерки за управление на други рискове.

    Главното основание за различните типове обработка на информацията са нашите законни интереси, свързани със защитата на търговската ни дейност. Ние, разбира се, гарантираме, че винаги осигуряваме баланс между нашите интереси и основните ви права и свободи.

    Съществуват и ситуации, в които обработването на данните ви се основава на законови разпоредби като задължението за защита на стоките и стойностите, предвидено от приложимите в тези случаи законодателни норми.

    Какъв е срокът за съхранение на личните ви данни 

    Принципно пазим личните ви данни, докато имате акаунт във vitania.bg. По всяко време можете да пожелаете да закрием акаунта ви или да премахнем някои данни от него. Ние ще се съобразим с желанието ви, доколкото приложимото законодателство и законните ни интереси не изискват запазването на някои от тях. 

    С кого споделяме вашите лични данни 

    Възможно е да споделим или да дадем достъп до някои от вашите данни на: 
    • партньори на vitania.bg; 
    • фирми за куриерски услуги; 
    • доставчици на платежни и банкови услуги; 
    • агенции за маркетингови и телемаркетингови услуги; 
    • агенции за пазарни проучвания; 
    • застрахователни компании; 
    • доставчици на ИТ услуги; 
    • партньори, съвместно с които разработваме програми за развиване и разширяване на търговската си дейност. 

    Когато законът го разпорежда или е нужно за защита на законните ни интереси, е възможно да предоставяме конкретни лични данни на публичните органи. 

    Ние гарантираме, че предоставянето на ваши данни на частноправни субекти – трети страни, се извършва единствено съобразно законовите норми в сферата на защитата на данните и поверителността на информацията и на базата на договори, сключени с тези трети страни.

    Предаваме ли ваши лични данни към други държави 

    Личните ви данни обработваме и съхраняваме в България. Въпреки това е възможно някои от тях да бъдат споделени със субекти от Европейския съюз или извън него – и в страни, за които Европейската комисия не е потвърдила необходимото ниво на защита на личните данни. Но ние винаги правим всичко, което гарантира, че във всеки случай на международно предаване вашите права и интереси са надлежно защитени. Те са обект на защита на договорни задължения и на евентуални допълнителни гаранции като стандартни договорни клаузи, създадени от Европейската комисия, или схеми за сертифициране – например – Щит за неприкосновеността и защитата на личните данни, предавани от ЕС към Съединените американски щати.

    Ако искате да научите, дали и към кои държави предаваме ваша лична информация и какви защитни мерки използваме при това, свържете се с нас на вече посочените данни за контакт и ни попитайте. 

    Как защитаваме сигурността на вашите лични данни 

    Ние стриктно спазваме ангажиментите си да гарантираме сигурността на личните ви данни чрез прилагане на адекватна организация и технически мерки при съобразяване със съществуващите промишлени стандарти. 

    Информацията се съхранява на надеждни сървъри след прилагане на най-новите и сигурни алгоритми за криптиране. По същия начин пазим резервните копия. 

    За извършване на плащанията се възползваме от услугата за обработването им PayU. Платежната информация в целия си обем се криптира чрез SSL технология. 

    Даваме си сметка, че въпреки усилията, които полагаме, за да защитим вашите лични данни,  предаването на информация по интернет и/или други публични мрежи винаги крие опасност достъп до данните да получат и неупълномощени трети страни. Ние не носим отговорност за  уязвимостта на системите, които са извън нашия контрол. 

    Какви са вашите права по отношение на събирането, обработката и съхранението на личните ви данни

    Общият регламент 2016/679 на ЕС за защитата на данните включва и правата на потребителите по отношение на тяхната лична информация. Вие имате право на достъп до личните си данни, поправка на грешки в съхраняваните файлове и/или възражения относно обработката им. Имате също право да подадете жалба пред компетентния надзорен орган или до съда. Според конкретната ситуация можете да поискате изтриване на данните и/или ограничаване на обработването им. Разполагате и с правото на преносимост на данните.

    Допълнителна информация за правата ви

    За да се възползвате от правата си относно събирането и обработката на лична информация се свържете с нас на вече посочения по-горе контакт. В този случай е необходимо да имате предвид някои положения относно: 
    • самоличност ви – във връзка с поверителността на записите, съдържащи лични данни, е необходимо да изпратите исканията си от адреса на електронната поща, с която сте регистрирали акаунта си във vitania.bg. Във всички други случаи ние сме в правото си да проверим вашата самоличност, като поискаме допълнителни данни за потвърждаването ѝ; 
    • таксите – не дължите такса при възползване от което и да е от правата си относно личните данни с изключение на случаите, в които искането ви за достъп е неоснователно, повтаря се многократно и/или излишно. В подобен  случай ще изискваме от вас разумна сума. За възможните такси ще ви съобщим, преди да разгледаме искането ви;
    • срока за отговор – определили сме едномесечен срок за отговор на валидните искания. Ако искането е особено сложно, или ако са повече от едно, ще отговорим в рамките на два месеца. Ще ви уведомим допълнително, ако ни е нужен повече от 1 месец. Може да ви помолим да уточните искането си или да ни посочите какво точно буди тревогата ви. Това ще ни позволи да направим по-бързо проверката и вие да получите по-бързо очаквания отговор. 
    • правата на трети страни – когато вашето искане е в ущърб на правата и свободите на трети страни, не сме длъжни да отговаряме на него. 

    Права на потребителите по отношение на тяхната лична информация

    Можете да поискате:

    • потвърждение, че обработваме личните ви данни;
    • копие от тези данни;
    • информация относно данните, които ние имаме за вас, как ги използваме, на кого ги разкриваме, дали ги предаваме в чужбина и как ги защитаваме, колко дълго ги пазим, какви права имате, как можете да подадете жалба, къде и как сме придобили тези данни, ако смятате, че съответната информация не ви е станала достъпна в този документ за поверителността на данните.

    Корекция

    Можете да поискате:

    • да коригираме или допълним неточните или непълни лични данни.

    Вероятно ще се постараем да се убедим сами в неточността на данните, преди да ги коригираме. 

    Изтриване на данни

    Можете да поискате: 

    • да изтрием личните ви данни, но това ще се случи, само ако: те вече не са необходими за целите, за които са били събрани;  оттеглили сте вашето съгласие (когато обработването на данните се базира на съгласие);  упражнявате законното си право на възражение; данните са били незаконно обработвани;  съществува правно задължение в тази връзка. 

    Не сме длъжни да уважим искането ви за изтриване на лични данни, ако обработването им се изисква за:

    • изпълнение на законово задължение; 
    • установяване, упражняване и защита на правна претенция. 

    Съществуват и други обстоятелства, които ни дават право да не се съобразим с искането ви за изтриване на данни, като те са и най-честите, които обосновават отказа на вашето искане. 

    Имайте предвид, че процесът на изтриване на данни и заличаването на профила ви във vitania.bg е необратим. При изтриването ще изгубите всички документи, съхранявани в акаунта ви, и ние вероятно няма да можем да ви ги възстановим. Затова, преди да подадете до нас искане за изтриване на данни, е необходимо да изтеглите и да съхраните всички документи (фактури, гаранции), дори когато те са издадени не на вас, а на друго физическо или юридическо лице. 

    Ограничаване на обработването на данни

    Можете да поискате да ограничим обработването на личните ви данни, но само ако:

    • точността им се оспорва (вижте раздела за коригиране на данни) и е необходимо да удостоверим тяхната точност; 
    • обработването е незаконно, но все пак не искате те бъдат изтрити; 
    • вече не са необходими за целите, за които са събирани, но ние все още имаме нужда да установим, упражним или защитим правна претенция; 
    • вече сте упражнили правото си на възражение и проверявате дали доминирането на нашите права все още е налице. 

    Можем да продължим да използваме личните ви данни въпреки искането за ограничение, ако:

    • имаме съгласието ви; 
    • е необходимо за установяване, упражняване или защита на правна претенция; 
    • е нужно да се защитят правата на vitania.bg или на друго физическо или юридическо лице. 

    Преносимост на данните

    Можете да поискате:

    • да ви дадем вашите лични данни структурирани, в широко използван, годен за машинно четене формат, както и да бъдат директно прехвърлени към друг оператор, само ако:
    • обработването им се базира на съгласието ви или на сключен с вас договор; 
    • обработването се извършва автоматизирано. 

    Право на възражение

    Можете да възразите срещу обработването на личните ви данни по всяко време,  позовавайки се на причини, свързани с текущи събития, когато смятате че основните ви права и свободи доминират над нашите законни интереси, на които се базира обработването им. 

    Имате право да възразите по всяко време срещу обработването на личната ви информация за целите на директния маркетинг (включително създаване на профил), като не сте длъжни да посочвате никаква причина за възражението си. В този случай ще прекратим обработването ѝ веднага, щом е възможно. 

    Вземане на автоматични решения

    Можете да поискате вашите лични данни да не бъдат предмет на решение, взето единствено на база на автоматичното обработване, но само ако от това решение:

    • възникват правни последици за вас; 
    • то ви засяга по подобен начин и в значителна степен. 

    Правото ви е неприложимо, когато последващото решение, взето на база на автоматичното решение:

    • е необходимо, за да сключим и/или изпълним договор с вас;
    • е съобразено със закона и съществуват адекватни гаранции за правата и свободите ви; 
    • се базира на изричното ви съгласие. 

    Жалби

    Имате правото да подавате жалби пред местния надзорен орган по повод обработването на вашите лични данни. Това е Комисията за защита на личните данни с адрес: София 1592, бул. „Професор Цветан Лазаров” №2; телефон: 02/91-53-525, 02/91-53-519, 02/91-53-555; е-mail: kzld@cpdp.bg, сайт: www.cpdp.bg 

    Като по никакъв начин не ограничаваме правото ви да се  свържете с надзорния орган по всяко време, моля, свържете се с нас предварително и ние ще положим максимални усилия, за да разрешим проблемите ви по взаимно съгласие.

    Не забравяйте, че винаги можете да се свържете с длъжностното лице по защита на личните данни на vitania.bg, като му изпращате своите мнения, препоръки и искания на office@vitania.bg.