Сайтът използва бисквитки.

 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти против стрии и целулит
  Поръчай сега
 • До 50% ОТСТЪПКА на слънцезащита
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти URIAGE BEBE
  Поръчай сега
 • До 35% ОТСТЪПКА на козметика АVENE
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Енурезис ноктурна: Нощно напикаване при деца

  13.09.2019
  Енурезис ноктурна: Нощно напикаване при деца

  Нощното напикаване не заплашва здравето на детето и сравнително рядко е симптом на сериозно заболяване, но пък влошава силно психическото му състояние и самочувствието и води до притеснения и тревоги за родителите.

  Кога може да се говори за нощно напикаване като отклонение от нормата

  За децата до около три години се приема за нормално невъзможността да контролират пикочния си мехур и да се подмокрят нощем, дори когато вече са сухи през деня. До около петата година се очаква това състояние да се израсте. Ако и след тази възраст изпускането на сън продължава, е добре да се потърси лекар.

  Явлението съвсем не е рядкост – според статистиката се случва на около 20% от 5 годишните. С напредването на възрастта нощното подмокряне се израства, но за около 1% от подрастващите може да продължи до пубертета, понякога и малко след това. Лекарите наричат явлението enuresisnocturna – нощна енуреза.

  Първично и вторично нощно напикаване

  • Първично – когато детето не е преставало да се изпуска нощем, независимо от честотата, с която това се случва.
  • Вторично – когато започне доста след като детето е спряло да се напишква на сън – поне след половин година и по-късно. То се случва много по-рядко (при около 10%) и обикновено е последица на инфекции и увреждания на отделителната система, на диабет или друго заболяване. Преодолява се с лечение на основната причина. Специалистите смятат, че може да е предизвикано и от силни негативни емоции и стрес.

  На какво се дължи първичното нощно напикаване

  Първичното нощно напикаване не е болест. При изследвания децата са клинично здрави. Като основна причина се посочва по-късното съзряване на връзката мозък (център за уриниране) – пикочен мехур, нарушения в чувствителността на пикочния мехур, генетична обусловеност, емоционални проблеми.

  При хормонални изследвания се установява нарушено производство на вазопресин. Нормално през деня той е в по-ниски концентрации, така че количеството на отделяната урина е високо. През нощта концентрацията му се увеличава и производството на урина намалява. При деца с първична нощна енуреза нивото на вазопресина нощем е ниско и съответно се отделя повече урина, която препълва пикочния мехур и се изпуска навън.

  По-голямата част от тези деца спят много дълбоко и не усещат позивите за уриниране. Но пък има и такива, които спят твърде леко и неспокойно.

  Преодоляване на нощното напикаване

  Мокренето нощем не зависи от самото дете и караниците, натякванията и наказанията само задълбочават проблема. То по-скоро има нужда от подкрепа и разбиране, окуражаване, че скоро ще го израсте. Някои промени в дневния режим и приемането на течности (намаляването им няколко часа преди лягане и изключването им през нощта) могат да облекчат състоянието. Добре е също да се избягват час-два преди сън дейности и преживявания, които предизвикват бурни емоции.

  Ако вие или друг в семейството е имал мокри нощи в детството си, споделете това с детето си. Наблегнете по-скоро на факта, че в един момент е престанало и никога повече не се е случвало. Това ще го окуражи. Тази информация задължително съобщете и на лекаря.

  Спори се, дали трябва децата да бъдат събуждани нощем, за да се изпишкват в тоалетната. В повечето случаи това се оказва много травмиращо и за вас, и за тях, така че преценете сами, дали да го правите.

  Прилага се лечение, коригиращо нивата на вазопресин, използват се и други медикаменти. Но те трябва да се назначат от специалиста, който проследява лечението. Самолекуването е опасно.