Сайтът използва бисквитки.

Защо Витания?

Каква е връзката на лактоферина с имунитета и чревното здраве

15.03.2019
Каква е връзката на лактоферина с имунитета и чревното здраве

Знаете за определящата роля на имунитета за здравето. Вероятно дори знаете за значението на добрите бактерии – пробиотиците. Напоследък все по-често във връзка с тях се споменава за лактоферина и чудните му свойства.

Какво представлява лактоферинът

Това е гликопротеин – белтък, в чиято молекула са вградени въглехидрати (захари – най-често това е маноза). Името му подсказва свързаност с млякото и желязото – най-напред е открит в майчината кърма. Главната му функция е да транспортира желязо до клетките и затова спада към групата на трансферините – серумните транспортни белтъци. По-късно се оказало, че го има и в секретите на екзокринните жлези, макар и в по-ниска концентрация.

Среща се както свързан с желязо, така и несвързан – аполактоферин.

Лактоферинът изпълнява различни задачи. Сред главните елементи е на вродения и  локален имунитет, но все повече данни подсказват, че вероятно е свързан и с придобития. Действа като модулатор на възпалението, като от една страна го прави по-ефективно, а от друга – пази тъканите от увреждания при твърде силна възпалителна реакция. Има добри антиоксидантни качества.

Как действа лактоферинът като елемент на имунитета

Лактоферинът пази организма от патогени – бактерии, гъбички, вируси, паразити. Това се случва чрез различни механизми:

Свързване с желязото

В лигавичните секрети транспортният белтък преобладаващо е под формата на аполактоферин. Той се свързва с желязото и кобаламина (витамин В12) в междуклетъчните пространства и болестотворните бактерии се оказват лишени от тях. Това затруднява пролиферацията им и подкрепя локалния имунитет.

В същото време – особено в червата – намалената концентрация на желязо благоприятства нарастването на колониите Bifidobacteria и Lactobacillus, което подобрява здравето на чревния тракт.

Директно действие върху патогените

Лактоферинът реагира директно с мембраните на опасните бактерии, уврежда ги и предизвиква загиването им. Така към бактериостатичните ефекти се присъединяват и бактерицидни.

Много важно е качеството му да възпрепятства струпването на болестотворните микроорганизми и формирането на биофилм. А точно биофилмите, които се намират в телата ни, причиняват по-голямата част от бактериалните инфекции

Полезните свойства на транспортния белтък не се ограничават само до бактериите. Той се свързва с ДНК или РНК на вирусите и пречи на репликацията им .

Срещу гъбичките и дрождите действа също чрез свързване с мембраните им, а срещу паразитите – като отнема нужното им желязо.

Лактоферинът и чревното здраве

Лактоферинът затруднява развитието на патогените от видовете Escherichia coli,  Listeria, Clostridium, Salmonella, Staphylococcus и минимизира произвежданите от тях токсини. В същото време, като понижава нивата на желязото, той създава по-добри условия за съществуване на полезната чревна флора.

Има изследвания, които показват, че както самият белтък, така и някои пептиди, получавани при усвояването му в стомаха, насърчават бифидобактериите и лактобацилите и им служат за храна (пребиотик).

От своя страна здравата чревна флора укрепва имунната система и ползите от лактоферина се мултиплицират.

Ако изберете продукт, в който към лактоферина са добавени сок от боровинки , горска ягода, ензими и дрожди, ще възстановите здравето на червата и ще разполагате с надеждна защита. Пробвайте с ЛД1 джуниър“ за деца или ЛД2 за възрастни!