Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу алергия
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика REVALID
  Поръчай сега
 • 15 % ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Митовете за диабета

  27.02.2019
  Митовете за диабета

  В обществото цари мнение, че разболеете ли се от диабет тип 2 – край, всичко е свършено. Ще бъдете подложени на мъчителни ограничения, но и с тях няма да спрете болестта. Затова, когато хората чуят диагнозата, често се смятат за обречени. Всъщност така ли е? Или повечето от общоприетите мнения за тази наистина сериозна болест са дълбоко вкоренени митове и предразсъдъци.

  Разболявате се от диабет, защото ядете твърде много захар

  Мнозина похапват цял живот сладичко, без да се разболеят от диабет. Виновна е не просто захарта в храната, а по-скоро невъзможността на панкреаса да произвежда достатъчно инсулин за усвояването ѝ. Другата причина е силно намалялата чувствителност на инсулиновите рецептори към хормона (инсулинова резистентност).

  Когато имате в рода си болни от диабет, правете веднъж-два пъти годишно профилактични прегледи и изследвания, особено ако вече сте подминали 40те. А що се отнася до захарта и сладкишите – нищо прекалено не е добро.

  Не бива да вкусвате захар, ако сте болни от диабет

  За да сме точни, организмът има нужда от захар за протичане на оптималната обмяна и за добиване на енергия. Разбира се, набавя си я от храната, от плодовете, млякото и зеленчуците, от зърнените – и без да консумирате рафинирания бял продукт. Пълното изключване на всичко сладко от диетата на диабетика е точно толкова погрешно, колкото и прекаляването с нея.

  За да държите болестта под контрол и да живеете в условно здраве, ви е необходимо балансирано хранене с присъствие на всички необходими хранителни вещества. Парченце торта по празничен повод или защото сте зажаднели за любимия си сладкиш няма да ви навреди, но най-добре не посягайте към газираните напитки.

  Не трябва да консумирате въглехидрати

  Въглехидратите са точно толкова важни за обмяната, колкото белтъчините и мазнините. Те в никакъв случай не могат да бъдат изключени задълго от менюто ви. Делят се на бързи и бавни. Характерното за бързите (прости) въглехидрати е, че се усвояват бързо и освобождават взривно захар в кръвта. Бавните (сложни) се разграждат дълго и доставят енергия на организма равномерно продължително време. Освен захари, въглехидратните храни доставят и фибри – смилаеми и несмилаеми, които подпомагат храносмилателната система, както и вещества, подкрепящи обменните процеси и здравето.

  Ако страдате от диабет, не е необходимо да се отказвате от въглехидратите въобще, а от рафинираните въглехидрати, които са носители най-вече на така наречените празни калории и са почти лишени от полезни вещества. Затова консумирайте зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.

  Не можете да ядете храните, които обичате

  Здравословното хранене изключва откровено вредните храни като високопреработените – бургери, снаксове, вафли, тестени и т. п. Ако точно те са любимите ви, е добре да се откажете от тях, дори да не сте болни от диабет.

  И с диабет можете да хапвате по малко от всичко, което пожелаете – даже сладкиш и шоколад от време на време. Вариант е също да намалявате захарта в рецептите на домашните печива и кремовете, които обичате, или да я замените – примерно със стевия или друг подсладител.

  Диабетиците са с наднормено тегло

  Наистина пълните хора са по-заплашени от диабет тип 2. Но не всеки от тях се разболява. Вече разболелите се, при разумна диета и контрол върху заболяването, по-скоро нормализират теглото си, отколкото да напълняват. Затлъстяването зависи от наследствеността, възрастта, начина на живот.

  Когато сте болни от диабет, трябва да ядете храни за диабетици

  Всъщност – това са сладки продукти, в които захарта е заместена от други подсладители и те не винаги са безвредни. Освен това, за да са вкусни, в тях често има твърде много мазнини, което значи и твърде много калории, от които диабетиците имат най-малко нужда. Да не говорим за хидрогенираните мазнини.

  Ако сте диагностицирани с диабет, следвайте своята програма за контролиране на болестта. Старайте се да се храните балансирано и не вярвайте в митове. Може да се възползвате и от хранителни добавки на натурална основа като „Холестемин“ и „Диабекан“. Те подобряват усвояването на кръвната захар и улесняват контрола на диабета, а това ви позволява да живеете нормално.