• До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на ANTI-AGE козметика SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на хранителни добавки NATURALICO
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Защо сънуваме кошмари 18.02.2021

  Защо сънуваме кошмари

  След сънуване на кошмари се събуждате притеснени, потни от страх, ужасени. Те не носят пряка опасност, но ви създават притеснително усещане, а ако са по-чести, нарушават съня ви, водят до стрес и безпокойство.

  Какво представляват кошмарите

  Това са сънища, които носят притеснение и страх, събуждат ни и ги помним. Те се случват във втората част на нощта или призори по време на така наречената бърза фаза – REM фаза. Тя се разпознава по бързото движение на очите и неактивността на мускулите. Понякога се случват дори по няколко пъти на нощ и след тях заспиването е трудно.

  По-чести са при деца между 3 и 6 годишна възраст, след 10 години намаляват чувствително. Въпреки това те се случват и на възрастни – на повечето от нас – от време на време. Когато идват често, разстройват нормалното ви ежедневие – натрупват стрес, пречат на спането и почивката ви, през деня сте неадекватни и уморени, изпитвате страх от заспиване. В такива ситуации се говори за кошмарно разстройство и е добре да потърсите лекарска помощ.

  Характеристики на кошмара


  Обичайно кошмарите са ярки, реални, крият някаква заплаха, която усещате като истинска и която не можете да избегнете. Най-често тя е свързана с безопасността ви и дори с оцеляването ви. Понякога обаче сънувате, че сте принудени да вършите неприемливи за вас неща, които по-скоро ви отвращават.
  По време на сънуването оставате в леглото. Събуждате се, изпитвайки бурни емоции – страх, гняв, тревога или пък отвращение. Може да сте разтреперани и/или потни.
  След събуждането помните добре сънуваното, мислите ясно и адекватно. Може да се притеснявате да заспите отново.

  Тези характеристики ги различават ясно от нощните ужаси. Те са сънища, които се случват в първата част на нощта, по време на фазата на дълбокия сън. Съпроводени са с бурни, некоординирани действия на спящия – мятане, ставане, опит за бягство. Обикновено отминават без събуждане, а ако събудите сънуващия, той е неадекватен, не разбира за какво го будите и какво се случва. Няма никакъв спомен от сънуваното.

  Причини за появата им

  Учените още нямат представа защо и как точно се случват кошмарните сънища. Но са познати факторите, които повишават риска да ги сънувате: 

  Травми и насилие

  Те са много чести при хората с посттравматични разстройства. Преживените травматични събития може да са с физически или психически характер.

  Стрес и безпокойство

  Възможно е да сънувате кошмари при продължителен и/или постоянен стрес – на работа, у дома, в училище, както и около важна промяна в живота си – загуба на близък, смяна на работа, на мястото за живеене, тръгване на детска градина или училище при децата.

  Недоспиване

  То може да е обусловено от различни причини, но рискът при безсъние да се появят кошмарни сънища, е доста сериозен.

  Заболявания

  Нощите с кошмари могат да са предизвикани от психични разстройства като депресиите. Сърдечно-съдовите заболявания също понякога се придружават с кошмари.

  Медикаменти и опиати

  Кошмарните сънища могат да са част от страничните ефекти на лекарства – против хипертония и невродегенеративни заболявания, бета блокери, антидепресанти, за отказ от цигарите и т. н. Идват и при абстиненция – при опит да се спре алкохола или наркотиците след продължителна интензивна употреба.

  Страшните филми и книги

  Гледането или четенето на напрягащи и плашещи филми и книги – особено преди лягане – също може да предизвикат кошмари за някои хора.

  Наследственост

  Предполага се, че за кошмарните сънища допринасят и гените. Наблюденията сочат, че често те, както и различни други отклонения като говоренето на сън, са характерни за цели семейства.

  Инцидентното сънуване на кошмари не изисква особено внимание. Но кошмарното разстройство може да съсипе живота ви, затова потърсете специализирана помощ. Използват се специални медикаменти, образна репетиционна терапия, намаляване на стреса и тревожността, както и лечение на основното заболяване, което провокира кошмарите.

  А за регулиране и възстановяване на съня, пробвайте мелакрон, капсули.